2024-10-01 08:25Nyheter

Uppdaterade råd om hur förorenad jord kan klassificeras på plats

Två män vid en deponiInnan förorenade jordmassor på deponi fraktas bort ska de klassificeras. Om detta handlar SGI:s uppdaterade rapport. Foto: Creative Cultura, Johnér.

SGI har sedan tidigare gett ut en publikation med råd om hur man bör göra vid
in situklassificering av jordmassor, innan man fraktar dem till deponi. Nu har publikationen uppdaterats.

I Sverige finns ett stort antal förorenade områden som kan medföra risker för människor och miljö. För att minska riskerna brukar förorenade områden saneras, så kallad efterbehandling, genom att gräva upp de förorenade jordmassorna och frakta dem till deponi.

Men innan jordmassorna grävs upp och fraktas bort ska de klassificeras. Om detta handlar Publikation 40. Klassning av förorenade områden in situ som gavs ut av SGI första gången 2018. Nu har publikationen uppdaterats.

Porträttbild Pär-Erik Back, SGI– Vi har bland annat reviderat ordlistan, så att den överensstämmer med  provtagningslitteratur från senare tid. Vi förtydligar också att den metodik som presenteras endast bör tillämpas vid planering av provtagningar, inte vid utvärdering av redan genomförda provtagningar, säger Pär-Erik Back, forskare i teknisk geologi vid Statens geotekniska institut, SGI.

Liksom den tidigare utgåvan tar den nya upp bedömning av föroreningsnivå, här har dock möjligheten att fritt välja så kallade F-värden begränsats. Den uppdaterade publikationen lyfter också tydligare fram betydelsen av kontrollsteget i metodiken.

Publikationen vänder sig till olika aktörer som arbetar med förorenade områden, som verksamhetsutövare, tillsynsmyndigheter, konsulter och entreprenörer.

Kompletterande rapport för genomförda provtagningar

Metodiken vid planering av provtagningar är i fokus för Publikation 40. Klassning av förorenade områden in situ. Är man intresserad av att utvärdera data från redan genomförda provtagningar finns annan litteratur, bland annat den nypublicerade rapporten Fältreplikat och provtagingsteori, Representativ provtagning av förorenad jord (2024).

– Den rapporten lägger grunden för hur man bör tänka när det gäller provtagning av jord. De båda rapporterna kompletterar varandra i arbetet med efterbehandling av förorenade områden, säger Pär-Erik Back.

 

Kontakt:
Pär-Erik Back, forskare i teknisk geologi vid Statens geotekniska institut, SGI. Telefon: 08–57845506. par-erik.back@sgi.se

Thereze Ladekrans, enhet miljöstöd, Statens geotekniska institut, SGI. Telefon: 013- 201868. thereze.ladekrans@sgi.se

Publikationer:
SGI 2024, Klassning av förorenade jordmassor in situ, SGI Publikation 40, utgåva 3, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping.
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:swedgeo:diva-905

Back P.E., Norrman J., Ladekrans T. & von Heijne P., 2024. Fältreplikat och provtagingsteori, Representativ provtagning av förorenad jord. Statens geotekniska institut, SGI, Linköping.
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:swedgeo:diva-1028


Om Statens geotekniska institut

Statens geotekniska institut (SGI) är en expertmyndighet. Vi arbetar för ett säkert, effektivt och hållbart byggande och ett hållbart användande av mark och naturresurser. I våra uppgifter ingår att förebygga jordskred, ras och stranderosion. Vi arbetar också med att ta fram ny kunskap och nya metoder för att sanera förorenade områden. Dessutom bidrar vi till arbetet med att nå de nationella miljökvalitetsmålen. De miljömål som framför allt berör vår verksamhet är God bebyggd miljö och Giftfri miljö.


Kontakt

Therese Ekstrand Amaya
Kommunikatör
Therese Ekstrand Amaya